![]() |
![]() |
![]() |
23 Березня 2018р.
Глибокі фахові знання з економіки торгівлі продемонстрували студенти-товарознавці ІІІ курсу на відкритому занятті викладача Столярець Олени Калениківни. Вони чудово справилися із завданням - визначенням роздрібних відпускних цін на товари, що оподатковуються як за звичайною ставкою ПДВ, так і за пільговою, а також розраховували ціни на підакцизні товари, що самостійно імпортуються з-за кордону роздрібними торговельними суб'єктами. Студенти звітували про виконану роботу естафетою по відділах, в які вони були об'єднані заздалегідь (це супроводжувалось демонстрацією економічних елементів цін у вигляді діаграм), зробили добірку цікавих інформаційних фактів про ціноутворення у світовому бізнес-просторі та креативно представили його аудиторії. Глибока фахова грамотність була продемонстрована також під час формування відповідей до питань, що ставились викладачем після вирішення економічних кейс-ситуацій, та виконання експрес-диктанту зі взаємоперевіркою. У тому, що в людському житті від теорії до практики лише один крок, переконались студенти групи ТК-41 у вівторок. Разом із викладачем товарознавства непродовольчих товарів Музикою Н.І. вони відвідали виробничо-збутове підприємство «Льонокомбінат» ТОВ «Т-Стиль», що знаходиться у м. Рівне та спеціалізується на виробництві трикотажних полотен та виробів. Студенти переконались, що екскурсійний об'єкт – це справжнє підприємство європейського зразка, оснащене новітнім виробничим обладнанням та забезпечене сучасною матеріально-технічною базою. Вони були очевидцями не лише новітнього технологічного процесу виробництва на підприємстві, а й відвідали фірмовий магазин, де безпосередньо реалізуються вироби, що тут виготовляються. РКЕБ не лише дає путівку у фахове життя, а й єднає долі молодих людей, що приходять на навчання… Але чи готові наші студенти, окрилені взаємним коханням, створити сім'ю, чи є усі необхідні умови в них для цього?.. Відповіді на ці та багато інших питань надала виховна година, проведена в гуртожитку студентами групи ПТБ-4 та їх класним керівником Столярець О.К. Усі охочі пройшли тести на готовність до шлюбу й усвідомили, який життєвий крок їм потрібно робити у найближчим часом. Присутні дізналися 12 цікавих фактів про шлюб, ознайомилися з прекрасними моментами непростого сімейного життя як чоловіків, так і дружин ‒ основами людського щасливого життя. Увесь світ захоплюється здатністю китайців робити точні копії різних речей. Це може бути будь-що: техніка, одяг, взуття та інші предмети повсякденного життя. Але якщо виробництво таких речей якось можна пояснити, то абсолютно незрозуміло, як роблять китайці штучну їжу. На відкритому засіданні гуртка, яке провели завідувач торговельно-технологічного відділення Скора О.М. і викладач Музика Н.І., присутні були проінформовані про те, які продовольчі товари підробляють найчастіше, як ці підробки можуть вплинути на організм людини та як не потрапити на гачок шахраїв, а купувати тільки натуральні та справжні продукти харчування. Серед штучних продуктів виявились: капуста, яловиччина, ікра, рис та курячі яйця. Було також продемонстровано як ідентифікувати ці продукти та на що звертати увагу, вибираючи їх у магазині. Також присутні могли ознайомитись із тим, як можна пофарбувати яйця натуральними барвниками, готуючись до світлого свята Великодня. Глибоким якісним рівнем підготовки презентаційних доповідей відзначалась науково-практична конференція, підготовлена Столярець О.К. Вона стала своєрідним орієнтиром для студентів, які планують у перспективі реалізувати себе як суб'єкти малого підприємництва. Доповідачами-студентами розкрито зародження бізнес-ідей та пошук стартового капіталу, особливості бізнес-планування, процес розробки засновницьких документів у підприємництві, нюанси, які варто пам'ятати про початковий стартовий капітал у процесі цієї роботи, а також можливі форми партнерської взаємодії в підприємництві. Учасники конференції акцентували увагу на необхідності проходження процедури офіційної державної реєстрації та ліцензування господарюючих суб'єктів в Україні як ФОП, так і ЮО не лише при започаткуванні, але і при припиненні діяльності; також дослідили сучасний світ торгівлі як галузь бізнесу, яка має ряд своїх особливостей, в тому числі електронне комерційне підприємництво та біржову діяльність. Упродовж тижня спеціальності відбулася роздрібна торгівля булочними та кондитерськими виробами та соками за цінами виробників. Первинні вміння та навички щодо здійснення відпуску товарів та якісного обслуговування споживачів студенти-практиканти груп ТК здобували саме тут. Приймати товари за кількістю та якістю, викладати їх, готувати до продажу вчилися студенти під мудрим керівництвом майстрів Калінчук Р.П., Ткачук В.П. Заходи тижня були спрямовані на підвищення рівня фахової майстерності, зростання престижу спеціальності “Підприємництво, торгівля та біржова діяльність”, розвиток творчого потенціалу студентів. Столярець О.К., голова циклової комісії товарознавчо-комерційних дисциплін |