PDF Печать E-mail

Polosa_Podii

   17 Червня 2020р.

2020.05.12_Chitaemo_karantinКарантин – особливий і дуже сприятливий час для читання

(продовжуємо читати)

10 найкращих художніх книг про їжу та кулінарію

Їжа - один із невід`ємних елементів людського життя. Вона дає нам сили та енергію, покращує настрій, а інколи навіть надихає на створення шедеврів, як-от творів літератури.

Пропонуємо добірку книг, наповнених ароматами їжі та присвячені історіям кулінарів.


Читаючи деяки із цих книг, в дійсності відчуваєш вогонь плити на кухні у мишленівського шеф-повара, апетитний запах щойно звареного шоколаду в маленькой кондитерській в Парижі.

Ви не тільки зануритеся в сюжет, який, переплітається з кухнею, гастрономією та смаками. Але можете ознайомитися та записати деякі рецепти, більшість із яких, якщо не лінитися, можно попробувати приготувати.

Книги, в яких головний герой їжа - читати на голодний шлунок категорично заборонено!

 

42ДЖоанн Харрис «Шоколад».

 

Одного дня в невеличкому французькому містечку під час проведення карнавалу з'являється чарівна красуня Віанна Роше та ее дочка Анук.

Невдовзі вона відкриває шоколадний магазин та спокушає благочестивих мешканців небаченими досі ласощами з шоколаду.

Місцевий священик ставить парафіян перед вибором - церква або шоколад. Віанна, немов чарівниця уміє вгадувати сподівання й бажання людей. І їхні мрії починають збуватися!

Але тільки коли в містечку з'явилися річкові Мандрівники на чолі з гонористим Ру, Віанна врешті зрозуміла власні мрії.

 

Лоурес Норфлок «Бенкет Джонна Сатурналла»43

 

Ця книга - справжній бенкет для почуттів, не історична реконструкція, але живе диво, яскравістю описів не поступається «Парфумер» Патріка Зюскінда. Це історія сироти, який надходить на службу на кухню у величезній древньої садибі, а потім стає найзнаменитішим кухарем свого часу. Це розгортається в тіні давньої легенди історія неможливою любові, над якою не владні станові відмінності, війна або революція. Адже перше завдання, яке отримує Джон Сатурналл, здається абсолютно нездійсненним: проявивши чудеса кулінарного мистецтва, змусити леді Лукрецию припинити голодування .

 

44Лілі Пріор «Кухня. La Cucina»

 

ЛІЛСмачний роман про скромну бібліотекарку з розбитим серцем, чия пристрасть до кулінарії повертає її до життя.

Роза Фіоре - самотня жінка, існування якої позбавлене любовних утіх і її пристрасна натура знаходить вираження лише в приготуванні вишуканих страв.

І ось одного разу Роза зустрічає загадкового шеф-кухаря. Ціле літо проводять вони разом, здійснюючи відкриття за відкриттям, найголовнішим з яких стає відкриття Розою її власної сексуальності.

Але раптово він зникає, а Роза повертається до фамільного маєтку оплакувати свою не любов, яка так й не відбулась.

 

Сергій Жадан «Мені досі соромно викидати їжу. Бабуся розповідала мені про Голодомор»45

 

Цей проект виник як результат візуального дослідження з використанням постфотографічних практик, присвяченого сучасним побутовим проявам історичних травм ХХ сторіччя, а також репрезентативним можливостям фотографії як медіума у представленні травматичних подій.

Щоразу, коли я з будь-якої причини викидаю їжу, відчуваю за це сором. Ніяких логічних підстав у цього відчуття немає - я цілком можу собі дозволити не з’їдати те, чого не хочу їсти, і цим не можна комусь допомогти або когось врятувати. Це просто залишки їжі на тарілці - та мені все одно соромно.

Це відчуття укорінене не в логіці, а, скоріше, в моїй постпам’яті (за терміном Маріанни Гірш): в дитинстві бабуся розповідала мені різні історії зі свого життя, і серед іншого траплялися теж спогади про Голодомор.

І цей сором за викинуту їжу походить якраз звідти, з історій про те, як моя родина пережила цей голод. Щоб якось це проілюструвати і розібратися в цьому відчутті, протягом двох місяців ми документували сліди всієї їжі, яку викидали.

Потім з цієї документації зробили колажі з фрагментами знайдених світлин, на яких присутні елементи пейзажу. Чому пейзаж? Бо, на відміну від слідів, що їх залишив голод в нашій (як і багатьох інших українців - нащадків тих, хто пережив Голодомор) постпам’яті, слідів у фізичному просторі не залишилось - на відміну від переважної більшості інших колективних травм, які далі існують у ландшафті як місця пам’яті.

 

46Том Дж. «Смакова повія. Роман про вечерю та оману» (Світовий бестселер)

 

Тіа Монро сповнена намірів підкорити ресторанну сцену Нью-Йорка. Але раптом вона виявляється просто ще однією любителькою вишуканої їжі у великому місті.

Все змінюється, коли легендарний ресторанний критик «Нью-Йорк Таймс», довіряє їй свою таємницю: він втратив відчуття смаку. Він хоче, щоб Тіа була його смаком і таємно писала огляди під його ім’ям. Вона погоджується, і впродовж декількох тижнів світ дівчини змінюється на гламурне та розкішне життя. Тіа насолоджується кожною хвилиною… доки не бачить власні слова надрукованими. У місті, де «обскакати когось» є кінцевою метою, їй доводиться вирішувати: як далеко вона готова зайти в житті, якого так палко жадала?

 

Робін Слоун «Магічний рецепт для Лоїс».47

 

У романі надскладне поєднується зі звичайним - інноваційні технології майбутнього, вишукана кулінарія й дрібка магії.

Програмістка Лоїс Кері живе в недалекому майбутньому і розробляє роботів. Вона працює майже цілодобово й погано харчується, аж поки не починає замовляти їжу в одному дивному ресторані. Дівчині до смаку неймовірні страви двох братів-мігрантів - талановитих кухаря й музиканта.

Незабаром через відсутність візи хлопці змушені закрити ресторан, але встигають перед від’їздом зробити Лоїс останній подарунок - незвичайну закваску, що є секретним інгредієнтом старовинного рецепту хліба. Лоїс виявляє пристрасть до кулінарії, а магічний рецепт відкриває для неї інший світ - надзвичайних таємниць та стрімких змін.

Аньєс Мартен-Люган «Щасливі люди читають книжки і п’ють каву»

 

Бестселер французької письменниці Аньєс Мартен-Люган - сумна і красива історія жінки, яка після загибелі коханого чоловіка і доньки втрачає сенс існування. Головна героїня заново вчиться жити, кохати, відчувати. Книга про життя, поділене на «до» і «після», про самотність, надію, любов і віру в себе. Гарні рецепти приготування кави.

 

49Джоан Гаррис «П’ять четвертинок апельсина»

 

Найголовніше сховано всередині.

Фрамбуаза отримала дивний спадок від матері. Її брату дісталася ферма, старшій сестрі - винний погріб, сповнений бурштиново-сонячних пляшок, а Фрамбуазі - альбом з кулінарними рецептами. Не багацько… Але на берегах зошита впереміш зі старовинними рецептами різноманітних смаколиків вона знаходить загадкові нотатки.

Секрети та зізнання матері. Життя, яке вона так ретельно приховувала від дітей, у часи війни й окупації. Маленькі радощі й прикрощі, потаємні думки, дитячі образи та щира сповідь жінки, що боялася любити.

Минуло стільки років. Лишилося стільки запитань. Відповіді на них - у цьому старому щоденнику. Настав час розкрити моторошні таємниці минулого.

 

Мюріель Барбер «Ласощі»

Знаменитий дегустатор і кулінарний критик на порозі смерті намагається згадати той чудовий смак, який йому хочеться відчути в останній раз. 50

Він перебирає в пам'яті свої смакові відчуття починаючи з раннього дитинства: від найпростіших до найбільш екзотичних, і кожен його внутрішній монолог - це справжнє свято смаку, сповнений поезії.

Наприкінці роману йому все ж вдається згадати ті забуті ласощі, і це виявляється повною несподіванкою для читача. Французька письменниця Мюріель Барбері завоювала визнання відразу після того, як світ побачив її перший роман - «Ласощі» (2000). Другий роман, «Елегантність їжачка» (2006), зробив її відомою не тільки на батьківщині, але й в багатьох країнах світу. Найбільша паризька газета «Монд» привласнила Барбері титул королеви бестселера.

51 

Джулі Павелл у своїх мемуарах «Джулі & Джулія. Готуємо щастя за рецептом» розповідає історію жінки, що вирішує провести експеримент - протягом року приготувати 524 страви, рецепти яких описані в знаменитій кулінарній книзі Джулії Чайлд «Як оволодіти мистецтвом французької кухні». Що з цього вийде? Чи вдасться героїні досягти мети? І як це змінить її життя? Читайте у книзі та насолоджуйтесь стравами з неї.

До речі, у 2009 році книга була екранізована. У головних ролях – Емі Адамс та Меріл Стріп.

Приємного читання! (Далі буде...)

Завідувач бібліотеки Хома Є.С.

 

 
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер

Яку спеціальність обрати?
 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні28
mod_vvisit_counterВчора172
mod_vvisit_counterНа цьому тижні1083
mod_vvisit_counterНа попередньому тижні1777
mod_vvisit_counterВ цьому місяці8184
mod_vvisit_counterВ минулому місяці12743
mod_vvisit_counterВсього678221

Сьогодні: 2020-09-26 02:16

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер

Розробник Назаров А.Л. Joomla!. Designed by: internet hosting company value hosting Valid XHTML and CSS.